Zamarznięte paliwo cdn ...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gajdar
    Classic
    • 2007
    • 13

westwi78,
    to powiedz jaką , bo myślę ze takich nie ma

ktoś pytał jaka politechnika wypuszcza łosi ?
    powiem o swojej - Ślaskiej która skończyłem jakieś 8 lat temu

jaki może być absolwent takiej politbudy jak na 1 kandydata przypadają 3 wolne krzesła na początku września, nie ma egzaminu a za każdy miesiąc nauki DOSTAJESZ 1000 pln ....
    a poziom nauczających jest żenujący bo od 20 lat kto został na uczelni ten głupi.
  • lonerr
    Rider
    • 2006
    • 402

Witam, po za kolejny, druga zima z rzędu zamarzło, tym razem gdzieś ....

Problem jest następujący, na dworze nie odpaliłem, samochód lawetą do garażu i jak zaleje filtr paliwa i mam paliwo w wężu do pompy wtryskowej pali bez problemu i od strzału, wyciągnie paliwo z filtra i gaśnie ...

Mam pytanie odnośnie układu paliwowego w mojej skodzinie ASV, mianowicie jak ma się sprawa przepływu paliwa od baku do filtra ??
    Chodzi głównie o to, czy są jakies zawory powrotne zapobiegające powrotowi paliwa do baku ??
    Czy sama pompa wtryskowa zaciąga paliwo z baku aż do filtra ??

Pytam, gdyż zachodze w głowę gdzie mi zamarzło, bądz zapchało węża z paliwa ....
    Przyłożyłęm pompkę nożna do wężyka którym paliwo wpływa do filtra i pompując doszedlem do 3 atmosfer , a paliwo nie poszło do baku ... to poprawna sytuacja ? jakiś zaworek jest czy mam zamarznięte gdzieś w przewodzie i czekać na roztopy ;|

P.S. jak zlokalizować smoka ? ponoć pod tylnymi fotelami jest gdzieś, ale chyba nie w środku tylko pewno pod samochód musze wejść nie ? bo w kokpicie po podniesieniu foteli nie widziałęm żadnej klapy którą można by odkręcić. No i czy warto wogóle tam szukać jak dzień wcześniej normalnie jeździłem i wcześniej problemów nie miałem, a nie lałem żadnego świństwa.
    Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
    Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Wstaw do ciepłego garażu i będzie po wszystkim.
      W międzyczasie idź po skydd diesel protector.

Widac Polak po szkodzie nie zawsze mądry.

Komentarz

• lonerr
        Rider
        • 2006
        • 402

Skydd diesel posiadam i dolewam, więc po szkodzie z zeszłego roku jestem madrzejszy.

Chodzi mi teraz o udkłąd paliwowy i jak to tam wygląda.

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

a napisz mi kolego jak długo jeździłeś po odpaleniu? ile masz paliwa w baku i ile Skyyda dolałeś?
          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• krissos
            Elegance
            • 2011
            • 840
            • Honda
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Proponuje na pełny bak dolać 2-3 litry benzyny i zapomnisz o tym problemie
            "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
            ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• Eidos71
              RS
              • 2011
              • 2050
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

lonerr - nie dolewaj benzyny do oleju napędowego. Wstaw autko do garażu, gdzie będziesz miał dodatnią temperaturę - po ok. godzinie sprawdź, czy auto odpali (bez dolewania paliwa do filtra). Jeżeli tak i jeżeli stosujesz depresator - wymień filtr paliwa. Jeżeli dalej będą problemy - sprawdź, czy po odczepieniu przewodu, któym paliwo dochodzi do filtra, z tego przewodu będzie kapać Ci paliwo. Jeżeli nie - na 90% masz do wymiany pompę paliwa.
              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Co to za paliwo ze marznie. Mi zamazlo jak auto zatankowalem we wrzesniu i chcialem go odpalic dopiero w grudniu, ale w autach ktore jezdza codziennie nigdy problemu nie bylo
                Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

lonerr, na jakiej stacji tankujesz? Kiedy ostatnio filtr pliwa zmieniałes?
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• oolsztyniak
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6647
                    • Superb II combi (3T5)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                    Co to za paliwo ze marznie. Mi zamazlo jak auto zatankowalem we wrzesniu i chcialem go odpalic dopiero w grudniu, ale w autach ktore jezdza codziennie nigdy problemu nie bylo
                    w zeszłym roku co prawda ja nie miałem tego problemu bo Octa paliła ale Outlander już nie chciał. Tankowany na statoilu i paliwo zamarzło.... Najlepsze w tym wszystkim jest to , że zawsze wszystko trzeba robić na swój koszt :evil:
                    Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                    Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• lonerr
                      Rider
                      • 2006
                      • 402

Pokolei.

Paliwo tankowane jest na przemian w zależności gdzie mam po drodze z pracy - Carefur lub BP. Tankowanie zawsze do pełna czy to zima czy lato.

Na pełen bak paliwa dolewam około 50-60 ml SKYDDA. Samochód jeżdzony prawie codziennie z wyjątkiem ew weekendu.

Filt paliwa wczoraj wymieniony na jakiś zamiennik za 48 zł, ale nowy :szeroki_usmiech

Zastanawiam się skąd i jak mogła się dostać woda do ukłądu paliwowego i jak sie jej k ... pozbyć teraz :| ? żeby się to nie powtórzyło za tydzień lub miesiąc.

Dolałem na pełen bak może z 0,5 l denaturatu, nie powinno zaszkodzić, może się wymiesza z wodą, chociaż na logike woda zalega pewno na dnie zbiornika jak juz coś.

Po przejrzeniu książki Sam Naprawiam .... wynika, że jak dmuchne w wężyk ktorym dociągane jest paliwo z baku to powinno ono wrocić do baku i nawet zabulgotać ... tak ?? nie ma tam żadnego zaworu, który by mi to uniemożliwił.

Pąpa wtryskowa raczej sprawna skoro zaciąga paliwo z filtra jak go zaleje do pełna i auto chodzi tak długo jak ma paliwo w filtrze później sie silnik zatrzymuje a w rurce piana.

Jakieś sposoby, żeby się na pewno pozbyć tej wody ? niechaj pójdzie do filtra czy coś, ale żeby nie zalegała w przewodach i baku jak tam ew jest.

Komentarz

• K_Popiel
                        Rider
                        • 2010
                        • 608

Zamieszczone przez Eidos71
                        lonerr Jeżeli nie - na 90% masz do wymiany pompę paliwa.
                        W dieslu nie ma pompy w zbiorniku paliwa, więc nie mogła paść, w tym przypadku silnik ASV pompa wtryskowa zasysa paliwo poprzez filtr bezpośrednio ze zbiornika paliwa. Proponuję sprawdzić filtr paliwa ewentualnie w ciepłym wykręcić filtr i zlać korkiem od spodu filtra to co tam poleci.
                        // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                        ------------------------------------------------------

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

K_Popiel, jeśli chodzi o BXE to jest na 100%
                          zresztą

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Ale to byc niezniszczalny TDI na pompie, wiec przy filtrze paliwa jak odkreci sie niebieski i czarny wezyk idacy pod auto i dmuchnie to jednym i drugim powinno zabulgotac.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• K_Popiel
                              Rider
                              • 2010
                              • 608

Re: Zamarznięte paliwo cdn ...

@ abstinent

A nie ASV ??

Zamieszczone przez lonerr
                              w mojej skodzinie ASV, mianowicie jak ma się sprawa przepływu paliwa od baku do filtra ??
                              // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                              ------------------------------------------------------

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

napisałeś
                                Zamieszczone przez K_Popiel
                                W dieslu nie ma pompy w zbiorniku paliwa,

fakt nie doczytałem że ASV ops:

Komentarz

• lonerr
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 402

Czyli po robocie do garażu, odpinam wężyk paliwa, którym jest dostarczane paliwo do filtra ( nie mówie o przepływce ) i dmucham pąpka, jak zabulgota to jest ok, jak nie to dalej czekam aż rozmarznie kupa ....

A jak się pozbyć tej ew wody w zbiorniku :evil: , 0,5 litra bryny juz jest i nie chce lac wiecej, SKYDD się z wodą nie łączy, jeszcze o czymś nie wiem ? może podgrzać do nad ogniskiem :twisted:

Komentarz

• t_kucyk
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 147
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez lonerr
                                    Czyli po robocie do garażu, odpinam wężyk paliwa, którym jest dostarczane paliwo do filtra ( nie mówie o przepływce ) i dmucham pąpka, jak zabulgota to jest ok, jak nie to dalej czekam aż rozmarznie kupa ....

A jak się pozbyć tej ew wody w zbiorniku :evil: , 0,5 litra bryny juz jest i nie chce lac wiecej, SKYDD się z wodą nie łączy, jeszcze o czymś nie wiem ? może podgrzać do nad ogniskiem :twisted:
                                    Zawsze możesz spuścic paliwo i zdjąc bak - przy okazji zobaczysz co tam na dnie pływa.
                                    U mnie w Polonezie (benzyna) dobrze mnie to wyleczyło z tankowania na tanich stacjach - było tam błoto i duzo płynu o bardzo wyraźnym zapachu rozpuszczalnika.

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A może to wina klapy gaszącej (o ile jest w silniku ASV) - może się zacięła w pozycji "zamkniętej"...? Albo pompa wtryskowa... (jeżeli nie ma w ASV paliwowej, to ona odpowiada za wtrysk paliwa). Niezależnie od tego, co jest przyczyną - po jej usunięciu pewnie będziesz musiał odpowietrzyć układ...
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• lonerr
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 402

Nowe doświadczenie:

Tym razem po pobycie w garazu takie rzeczy probowałem:

zdjąłem wężyk dochodzący do filtra paliwa od baku i spróbowałem jeszcze raz pompką wepchnąć powietrze, rezultat 3 atmostery i nic.

Filter uzupełniony na maxa wyjęty do góry przelewowy zaworek, podłączyłem pod filter gdzie powinno ciągnąć paliwo butelkę z wężykiem, reakcji w wężu brak, nie zasysało, potem wepchnałem na miejsce przelewowy zaworek i to samo, reakcji brak.

Na mój mały rozumek powinno ciągnąć paliwo z butelki ... czemu nie ciągnie ;| a do pompy ciągnie i przelewowy działa bo paliwo z niego leci ...

WTF !! ?

Komentarz

• Pidziek
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1845

teraz paliw ma gwarancje ze bedzie paliwem do -30st.C
                                          Od jutra mrozy jeszcze wieksze, polecam dodatek do diesla i zatankowac dobre paliwo
                                          Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                          http://www.zmienolej.pl/
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Hiv
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 311

teraz paliw ma gwarancje ze bedzie paliwem do -30st.C
                                            hę? :roll:
                                            O2 skradziona - szukam nowej

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Zamieszczone przez t_kucyk

Zawsze możesz spuścic paliwo i zdjąc bak - przy okazji zobaczysz co tam na dnie pływa.
                                              U mnie w Polonezie (benzyna) dobrze mnie to wyleczyło z tankowania na tanich stacjach - było tam błoto i duzo płynu o bardzo wyraźnym zapachu rozpuszczalnika.
                                              Tylko Octa to nie Polonez gdzie wyjęcie zbiornika polegało na odkręceniu dwóch pasów mocujących od dołu. Więc kolego może nie dawaj takich pomysłów bo sobie chłopak roboty i problemu narobi.
                                              Z tego co kojarzę to w OI można się dostać do baku podnosząc siedzisko tylnej kanapy, dobrze kojarzę??

Komentarz

• kabanos
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 4544
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mi tam nic nie marznie. Wczoraj na trasie do Częstochowy widziałem parę ciężarówek stojących na poboczu z powodu ujemnych temperatur. Praktycznie cały czas napierdzielali na radiu, że paliwo zamarza.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Im to paliwo nie marznie jak nie kombinuja z nim, tylko przewody powietrza i przykladowo moga zaczac blokowac sie hamulce
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...